728 x 90

Criză, dar să fie pentru toată lumea…

Criză, dar să fie pentru toată lumea…

Știți că vinerea trecută trebuia ca premierul Nicolae Ciucă să-și cam depună mandatul și să predea ștafeta social-democraților, adică cel mai probabil lui Marcel Ciolacu? N-o spun eu, ci există un protocol care stabilea asta, printre altele. Greva din sistemul de educație pare-se c-a dat o idee peste cap cele stabilite. Așadar, a început valul justificărilor.

Primul la apel e generalul Ciucă, care a postat asta pe pagina sa de Facebook: „Partidul Național Liberal își păstrează angajamentele față de români. În situațiile dificile, am fost cei care și-au asumat stabilitatea și responsabilitatea guvernării. La fel vom face și de acum încolo. Acesta este motivul pentru care am luat decizia de a nu-mi depune mandatul până la soluționarea blocajului din aceste zile. Discuțiile pe rotativa guvernamentală se vor relua de îndată ce asigurăm continuitatea procesului educațional în școli.
Vom continua dialogul și negocierile cu liderii sindicali din învățământ până ce vom ajunge la un acord. Ne dorim ca profesia de dascăl să își recapete respectul cuvenit în societate și întreg aparatul guvernamental a arătat totală deschidere zilele acestea. Ne-am asumat, încă de la început, dezvoltarea și modernizarea sistemului educațional. Din 2022 și până astăzi, au fost alocate educației 8 miliarde de lei de la bugetul de stat, iar prin PNRR au fost alocate 3,6 miliarde de euro pentru reforma sistemului.
Nu am fugit niciodată de asumare și nu o vom face nici acum. PNL rămâne expresia responsabilității și garantul stabilității în România astăzi.”

Cu o zi înaintea postării de mai sus, Marcel Ciolacu – viitorul premier al României – a urcat asta pe Facebook: „M-am întâlnit și la Buzău cu reprezentanții profesorilor. Și o voi face oriunde, oricând până când această problemă se va rezolva.
Dincolo de salariile mici din educație, cred că este vorba și de respect. Respect care de 30 de ani a lipsit în relația statului cu cei care ne educă copiii. Viitorul Guvern trebuie să redea demnitatea și respectul cuvenit dascălilor! Și suntem pregătiți să luăm toate măsurile necesare!
Întotdeauna voi sta în mijlocul oamenilor să le ascult problemele!”

Și mai înainte de postarea d-lui Ciolacu a postat președintele Iohannis, care-a spus asta: „Greva din învățământ este o temă foarte serioasă, revendicările profesorilor sunt legitime și s-au găsit soluții pentru mare parte dintre ele. Am avut o discuție cu conducerea coaliției pe acest subiect, iar promisiunile vor fi onorate, ceea ce a promis Guvernul că este posibil va face. Cred că toată lumea a văzut disponibilitatea Guvernului, a Premierului, a ministrului Educației de a sprijini aceste solicitări. Este însă greu de imaginat că toate aceste cereri vor fi satisfăcute de azi pe mâine, dar există promisiunea fermă de a lucra pe legea salarizării unice care va aduce soluții pozitive și pentru angajații din educație. Sindicatele trebuie să înțeleagă că o negociere se întâmplă în așa fel încât părțile se întâlnesc undeva la mijloc. Totodată, sunt foarte bucuros că legile educației au fost adoptate în Parlament, fapt notabil, în sensul că de multă vreme legi ale educației nu au mai fost adoptate în procedură ordinară în Parlamentul României.”

Ce remarcați (la) comun? Educația e pe buzele tuturor…

Ionuț Catrina

Mai multe știri