728 x 90

PORTRET DE ARTIST – VALERIA PETER PREDESCU

PORTRET DE ARTIST – VALERIA PETER PREDESCU

Valeria Peter Predescu este una dintre cele mai cunoscute si apreciate interprete de folclor din Transilvania.

Valeria Peter s-a nascut in anul 1947 in Nasaud, in satul Telciu, de pe Valea Salautei si a incetat din viata la varsta de 62 de ani, pe 27 aprilie 2009, la Bistrita, in urma unui stop cardio-respirator.
S-a casatorit de la 15 ani si a nascut 2 baieti. Toti ai casei iubesc muzica populara, iar nepoatele ei, Eleonora si Teodora canta cu drag doine nasaudene si cantecele din Nasaud ale bunicii lor.
A inceput sa cante cand deja era mama si nevasta, dar familia a sustinut-o in desavarsirea studiilor si a carierei sale muzicale.

In anul 1972, Valeria Predescu si-a facut debutul muzical inregistrand la Radio Cluj cu redactorul si culegatorul de folclor Dumitru Vartic.

In 1973 a realizat inregistrari la Radiodifuziunea Romana cu orchestra Radio dirijata de George Vancu, iar in anul urmator, a sustinut prima etapa a Concursului Floarea din gradina, trei ani mai tarziu castigand acest concurs cu maximum de punctaj.

Succesele s-au tinut apoi in lant.
In 1974 i-a aparut primul disc la Electrecord. Era un disc mic, un format de 10 lei la vremea aceea, cu cinci dintre cele sase cantece pe care le inregistrase la Radio.

Un an mai tarziu a fost invitata la Casa Electrecord de catre directorul Teodor Cartis si a editat al doilea disc mic. Dupa doi ani a aparut un LP mare cu douasprezece cantece, intitulat Ia-ma in brate, dorule care s-a bucurat de o foarte buna primire.

Apoi a facut si alte inregistrari, nu prea frecvent, dar a reusit sa editeze, la diferite case de productie, in total 61 de albume (casete, discuri, compact discuri) cu cantari din zona nasaudeana si din arealul folcloric ardelenesc.

A inregistrat trei CD-uri cu pricesne, doua cu colinde, altele cu cantari de dragoste, de dor.
A inregistrat un CD Mandre-s nuntile la noi cu folclor din ceremonialul de nunta nasaudeana.
A fost primita in randul membrilor Academiei Artelor Traditionale de la Sibiu in 1995 iar pentru anul 1994 a primit Premiul Ethnos pentru activitatea de culegatoare si interpreta a folclorului nasaudean.
Apoi i s-a acordat titlul de cetatean de onoare al localitatii Lesu unde a cunoscut-o pe lelea Reghina Tapalaga, un mare rapsod, o adevarata preoteasa a satului, pastratoare de cantari neasemuit de frumoase.

A lucrat o vreme in invatamant, apoi in cooperatie dupa care a trecut la Orchestra profesionista a sindicatelor ce tinea de Consiliul Judetean Bistrita unde a fost solista patru ani de zile.
S-a intors din nou in cooperatie apoi, imediat dupa Revolutie, a fost invitata sa lucreze ca referent de specialitate la Centrul Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare Bistrita.
Repertoriul Valeriei Peter Predescu este nasaudean, dar cuprinde cantece si din alte zone ale judetului Bistrita-Nasaud, cel mai mult insa de pe Valea Salautei, de unde este ea, si de pe Valea Somesului.
Are balade din aceste zone, „Balada lui Valean”, „Balada lui Tanase Todoran”, trei variante ale „Baladei Sarpelui”, „Balada nevestei fugite de la barbat”, „Balada eroului necunoscut”, multe doine, multe cantece propriu-zise de joc, cu strigaturi, cantece din ceremonialul de nunta, dar si din ritualul de inmormantare.
A editat in timp o carte intitulata Destin, scrisa de o scriitoare nasaudeana Melania Cuc. In paginile cartii sunt prezentate viata si activitatea ei dar mai ales colaborarea cu ansamblurile folclorice din judet, turneele peste hotare, succesele, premiile obtinute.

A editat cartea intitulata Cantarea de pe urma cu cele insotitoare ale omului. Cartea are si un compact disc cu vocile femeilor care cantau, care boceau mortii.
De cantarile religioase s-a apropiat in 1992 cu ocazia unui turneu in Israel cu ansamblul Cununa de pe Somes.

Valeria Peter Predescu a murit in noaptea de 27 spre 28 aprilie 2009 in urma unui stop cardiac, la varsta de 62 de ani.

ADELIN LOGOFETESCU

Mai multe știri