728 x 90

PORTRET DE ARTIST – MARIANA DRĂGHICESCU

PORTRET DE ARTIST – MARIANA DRĂGHICESCU

Mariana Draghicescu a fost o indragita interpreta de muzica populara din regiunea Banatului, Romania.

Denumita de Tiberiu Cei “privighetoarea Banatului”, Mariana Draghicescu s-a nascut pe data de 18 septembrie 1952 in satul Bogaltin, comuna Cornereva, in actualul judet Caras Severin.

Mariana Draghicescu a cantat inca din copilarie, in cadrul Casei de Cultura din Baile Herculane.

Cat despre studii, interpreta a absolvit Liceul de Filologie-Istorie si a studiat canto popular la Scoala Populara de Arta.

Primul ei slagar, constituind si debutul alaturi de Orchestra de muzica populara „Lazar Cernescu” din Caransebes, a fost piesa „Duce-m-as si m-as tot duce (La maicuta mea, la cruce)”, imprimata la Radio Timisoara in 1972.

In ciuda succesului radiofonic, cantecul a fost cenzurat de catre autoritatile comuniste.

In timp, Mariana Draghicescu se specializeaza pe repertoriul banatean.

Continua sa colaboreze cu orchestra „Lazar Cernescu” din Caransebes (dirijata de Nicolae „Laci” Perescu), apoi se alatura orchestrei Banatul din Timisoara (aflata sub conducerea lui Gelu Stan).

Culege folclor din regiunea vizata si creeaza adaptari ale melodiilor si textelor culese.

Mariana Draghicescu a efectuat numeroase turnee nationale.

Realizeaza imprimari la Radio Timisoara si Bucuresti si la casa de discuri Electrecord, in care prezinta o parte din repertoriul cules si adaptat.

Despre discurile ei se scriu peste 30 de recenzii. Participa in festivaluri si concursuri de muzica populara si este recompensata cu mai multe premii.

Numele ei il poarta o asociatie culturala care organizeaza un festival – concurs national de interpretare vocala omonim.

Concursul se adreseaza solistilor cu varste intre 17 si 35 de ani.

Prima editie a festivalului a avut loc in 1998. In anul 2010 acesta ajunsese la a VIII-a editie, la care juriul a fost format din Marioara Murarescu, Gelu Stan, Tiberiu Ceia, Gheorghe Tunea, Gelu Furdui si Nicoleta Voica.

Mariana Draghicescu a decedat la varsta de 44 de ani, pe data de 3 aprilie 1997 in Toronto, Canada.
Gelu Stan afirma despre ea:
Mariana Draghicescu ramane, prin cantecele ei, una dintre cele mai valoroase interprete de muzica populara din tara. A fost o solista extraordinara, exemplu pentru toti cei care ii urmeaza in aceasta vocatie, cu un simt deosebit in a-si alege repertoriul.

Discografie:
• Mama cu inima buna
• Jos in vale la livezi
• Cerna, Cerna, apa lina
• Cine-o zis la cantec frate
• De la Valea Cernii-s sus

ADELIN LOGOFETESCU

Mai multe știri