728 x 90

Roviniete de o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile

Apar noi reguli pentru rovinietă. Va fi implementată o nouă opțiune pentru șoferi: rovinieta valabilă doar o zi pentru autoturisme. În plus, va exista și o variantă de două luni, pentru toate tipurile de vehicule.

Rovinieta sau taxa de drum este o convenție de taxare a șoferilor impusă de Uniunea Europeană. Aceasta se aplică doar pe teritoriul ţării și trebuie plătită de către toți şoferii pentru a putea avea dreptul la circulaţie pe drumurile naționale din afara orașelor. Astfel, rovinieta pentru şapte zile, care permite circulaţia pe drumurile publice, nu va mai fi disponibilă. Un proiect de ordonanţă de urgenţă emis de guvern prevede, însă, că va fi pusă în vânzare rovinieta de o zi. 

Șoferii îşi vor putea cumpăra roviniete pentru una, 10, 30, 60 de zile ori pe un an, iar rovinieta pentru şapte zile nu va mai fi disponibilă în 2024.

De exemplu, pentru autoturismele din categoria A, şoferii vor plăti 12,5 lei dacă au nevoie de rovinietă doar o zi, 16,5 lei pentru 10 zile, 26,5 lei pentru o lună și 42 de lei pentru două luni, iar pentru un an aproximativ 139,5 lei. 

Noul proiect de ordonanță al Guvernului trebuie să transpună în legislația națională prevederile europene din 2022, iar termenul este de 25 martie 2024.
Preţul unei roviniete variază și în funcţie de tipul maşinii. Taxa este diferită pentru fiecare categorie de permis în parte.

Mai multe știri