728 x 90

Ocaua mititică, manta și oltenii

Ocaua mititică, manta și oltenii

„A te duce după mantă” este o expresie relativ recent apărută-n peisajul miștocărelii mioritice. Concret, este taman o formă îmbrăcată semantic pentru ideea de manipulare. Ieftină, dar de efect, mai ales când apeși niște pedale la nivelul psihologiei poporului român, sictirit până peste cap de maniera în care a tot fost păcălit, înșelat etc. De către stat, de către anumiți privați (tolerați în timp, e drept, chiar de către același stat!). La debut de săptămână, analizăm o treabă interesantă până peste poate, mai ales în contextul bătăliilor dintre cele două partide politice. De ce? Pentru „imaginea” din 2024. V-am mai spus (ori aici, ori la radio/TV) că a început cuțităreala și va fi urât până pe la finalul anului de vine.

Studiu de caz: d-l comisar-șef Felix Manta, detașat/numit interimar drept șef la OPC Gorj pe la jumătatea lunii iulie 2023 (până pe 17 septembrie, dac-am reținut). Nu e la primul descălecat în Gorj domnul comisar-șef adjunct al CRPC Regiunea Sud-Vest Oltenia. A mai gestionat Comandamentul de Iarnă Rânca-Gorj, operațiune cu ifose militare (cel puțin după denumirea „desantului”). Șef, așadar, la OPC Gorj, din jumătatea lui iulie, d-l comisar nu apare menționat ca atare pe site-ul ANPC-ului, deși – paradoxal, sloganul instituției amintite este „Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor Te Respectă”… Am verificat pe 18 august, mai pe după-amiază, adică la vreo lună de la descălecat/încoronare. Din respect pentru fraieru’ care poate-poate intră pe site, n-ar strica o actualizare pe Gorj. Acolo, un asterisc, o atenționare, nu știm, dar să se vadă ceva. Am reverificat și duminică seara site-ul ANPC. Aceeași echipă de conducere, parol!

Așa, să revenim… D-lui comisar-șef Felix Manta, regăsit în structurile ANPC de prin 2012 (are experiență, n-o neagă nimeni) îi place publicitatea, îi place să apară în ziare. Mai cunoaștem pe cineva, ajuns – între timp – primar de sector. Ocupându-se de un domeniu de mare interes pentru presă ori public, d-l comisar-șef Manta nu pare să piardă vreun prilej de a i se vedea numele ori de a i se auzi vocea în presa locală gorjeană, chiar cu ecou la naționale. A procedat ca atare la Rânca, iar toată lumea (reveniți la prima parte a scrierii, da?) s-a entuziasmat: „dom’le, în sfârșit, ne apără cineva drepturile, uite cum se ia de șmecherii ăștia, pe care nu-i mai satură Dumnezeu!”. Așa e, când te fură o viață cineva, te bucuri când e călcat pe cap acel cineva. Știm, respectul pentru cetățean e vital într-o lume normală, dar se aplică principiul ăsta și în cazul multinaționalelor, acelor maaari firme care se picură de sus pe cam toți românii? Vom reveni asupra acestui aspect.

Până atunci, ne uităm cum aproape nu trece ziua fără ca d-l comisar-șef să nu-și arunce ochiul lui atoatevăzător, atotcunoscător și atotputernic peste târgul ăsta prăfuit. Singurele probleme din Gorj sunt – coincidența dracului – la producători locali. Mai mici, mai mari, însă doar la antreprenori români, chiar gorjeni. În rest, în supermarket-urile lui pește prăjit (nu dau nume, că poate ratez vreunul dintre alea șmechere și ați crede c-o fac intenționat) nu sunt probleme la panificație, nu sunt probleme la carne etc. Nu există suspiciunea rezonabilă că s-ar înlocui date de expirare, că s-ar da-n prețuri cum dă surdu-n tobă. Nu, sunt cu păcat doar operatorii autohtoni. Și nici ăia toți, pam-pam!

M-aș bucura ca demersuri relativ similare cu cele ale domnului comisar-șef să aibă loc în toată țara. Că nu doar la Gorj sunt furați cetățenii, nu doar la Gorj sunt probleme cu carnea expirată, cu depozitarea pe jos, cu altele și altele. Evident, prin controale la toaaaată lumea, de la mic la cei mai mari. Și șmecheri, desigur.
Acum, să ne înțelegem: n-am scris asta la început taman din caza faptului că, scuzându-te din debut cu o treabă, creezi o anumită impresie. Acum, după ce-am expus niște fapte, simt că pot spune că nu țin palma vreunuia din operatorii sancționați de d-l comisar-șef Felix Manta, ci doar zic să folosim ocaua mică (fie ea și minusculă) cu toată lumea. Dacă tot suntem justițiari, un mix între Vlăduț Țepeș și A. I. Cuza, hai să nu fim atââât de bagabonți încât să-i articulăm doar pe proști, iar la intangibili adoptăm poziția struțului (capu’ jos și dosu-n sus), să nu deranjăm numele grele din industria alimentară etc., chiar și din cea a ospitalității/hotelieră. Acolo totul e lapte, iar mierea se duce de jos în sus. Un fel de paradis, este?

Nu, domnule comisar-șef, dacă tot suntem corecți, hai să călcăm pragul tuturor unităților de alimentație publică, tuturor spațiilor de cazare, servicii etc., nu altoim doar unde „știm” c-ar fi probleme. Din experiență, vă transmitem că peeeste tot sunt probleme, inclusiv în supermarket-urile alea de care nu e voie să vă atingeți, chiar și în acele spații unde nu e voie, că (se) face buba. Repet, nu țin palma autohtonilor (mici și foarte mici, de cele mai multe ori), dar hai să mimăm măcar principiul egalității de șanse. Altfel, am putea specula că…

… se prea poate să aibă o legătură cu factorul politic. Avem două variante de lucru, nu știm pe care s-o acceptăm încă. Cutuma spune că numirile politice pe înalte poziții sunt sfinte, nu se discută. Există un algoritm al așezării de sus spre jos. Dacă șeful ANPC e susținut de PSD, cei de sub el sunt (și) de la PNL. Simplu: de exemplu, la OPC Dolj numește PSD, la Mehedinți pune PSD, la Vâlcea pune PSD, la Gorj pune PNL și tot așa. Am scris aleatoriu județele, dar ați prins firul.

Ajungem la cele două variante: d-l comisar-șef Felix Manta este „detașat” la Gorj ori cu acceptul PSD, ori cu oblăduirea PNL. Ideea rotirii prin detașare în asemenea instituții este bună… dacă nu se amestecă politicul și oamenii sunt desprinși complet de partide. Ceea ce e utopie cu iz de ipocrizie. Cine și l-a asumat pe domnul comisar-șef? Revenim la prima parte a scrierii: 2024 e an greu. Cu de toate. Vine d-l Felix Manta și dă cu ocaua mititică unde trebuie, dar agită apele grav într-un județ în care economia (oricum) nu duduie. Punem întrebarea cine are de câștigat. Politic, clar, nici nu discutăm altceva…

În zonă este indusă ideea că județul este condus în integralitate de către PSD. Mai mult sau mai puțin fals, dacă-l întrebați pe mandea. Există cel puțin o persoană care conduce treburi publice pe persoană fizică. Și care, by the way, nu e la PSD. Dar care, tot by the way, și-a clădit imperiul și puterea sub oblăduirea social-democraților. În timp, desigur, nu peste noapte. Asta e însă altă poveste… Eee, existând însă ideea – în mentalitatea zonei – că totul este controlat de către PSD, ghici cine are de câștigat din menținerea acestei variante (de lucru) acum, când cei controlați sunt inflamați până peste poate? Exact: nu eu.
Jur că, dacă aș vedea că domnul-comisar șef Felix Manta verifică pe aaabsoluuut toată lumea, dând sancțiuni fără număr de fiecare dată când trebuie, l-aș aplauda la scenă deschisă. Dar dacă citesc că doar unii văd pisica ruptă-n două, ce-aș putea crede? Păi… cam tot ce-am scris mai sus.

P.S.: Ne-am convins de faptul că APNC spune că oamenii din OPC Gorj nu fac treabă la ei acasă. Ori nu pot, ori nu doresc. Atunci… ori îi eliberează de sarcini, ori îi transferă (nu detașează) în alt județ.

Mitică Protopopescu

Mai multe știri