728 x 90

Mii de mineri și energeticieni așteaptă pensionarea sau recalcularea pensiilor

Mii de mineri și energeticieni așteaptă pensionarea sau recalcularea pensiilor

Sunt mii de dosare de recalculare a pensiilor minerilor și energeticienilor din Complexul Energetic Oltenia. Este vorba de datele rezultate din evidențele Casei Județene de Pensii Gorj. Aici sunt aproape 5.100 de dosare care vor intra la recalculare în baza Legii 197 din 2021. Sunt și câteva sute de dosare noi(peste 450), alte unor angajați ai CEO care au depus cereri, în vederea ieșirii la pensie. Deocamdată, încă se poartă discuții cu provire la cum va fi aplicată Legea 197 din 2021. Numai în acest an, de la Complexul Energetic Oltenia s-ar putea pensiona în baza Legii 197 din 2021 peste 2.000 de mineri și energeticieni.

Momentan, casele de pensii înregistrează solicitările de ieșire la pensie și vor lua în evidență și dosarele unde trebuie să existe recalculări. Sunt însă probleme în ceea ce privește interpretarea Legii 197, din 2021.
Prin Legea 197 din 2021 au fost introduse condiții speciale de muncă în sectorul minier și energetic. Sunt probleme legate de încadrarea categoriilor de salariați din Complexul Energetic Oltenia în condiții speciale de muncă. Mai este nevoie și de un soft cu ajutorul căruia să fie calculate pensiile în baza noului act normativ. Mai sunt probleme legat de aplicarea motivării instanței supreme cu privire la Legea 197 din 2021; încadrarea unor meserii în condițiile speciale de muncă; eliberarea adeverințelor către salariați; numărul de dosare; graficul de rezolvare a dosarelor și când va fi soluționat primul dosar de pensionare la Casa Județeană de Pensii Gorj.

Potrivit unuia dintre liderii de sindicat din Complexul Energetic Oltenia primele decizii de pensionare ar trebui să fie emise până la finalul acestei luni. La Casa Județeană de Pensii Gorj sunt mii de solicitări de recalculare a pensiilor în baza Legii 197, precum și pentru pensionarea în baza aceluiași act normativ. „Așa cum v-am mai spus, începând cu data de 2 mai 2023, dată la care Înalta Curte de Casație și Justiție a publicat DECIZIA DE APLICARE a legii nr.197 în Monitorul Oficial, casele de pensii au termenul de maximum 45 de zile pentru a emite deciziile de pensionare la dosarele depuse de colegii noștri, decizii în conformitate cu prevederile acestei legi! Iar acest termen începe să fie atins după jumătatea acestei luni.

Stimați colegi, desigur că și eu mi-aș fi dorit să nu dureze atât de mult, să nu ni se pună atât de multe piedici, și mai ales să fim susținuți în această luptă de marea majoritate a beneficiarilor acestei legi, însă aceasta este situația și starea de fapt în care ne aflăm! Vă asigur că lupta noastră, a celor care ne luptăm cu adevărat pentru legea nr.197, va fi o luptă dusă până la final, și pe toate căile posibile ce ni le permite legea!”, a declarat Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului „Energia” de la Sucursala Electrocentrale Rovinari, din Complexul Energetic Oltenia.

Pensionarea angajaților din Complexul Energetic Oltenia ar rezolva și problema contractelor încheiate pe perioadă determinată. Sunt peste 1.800 de contracte pe perioadă determinată. Acestea vor înceta la finalul lunii iunie. Dacă nu vor fi prelungite, oamenii vor pleca acasă.

Andrei Merfu

Mai multe știri