728 x 90

Curg din nou milioanele de lei către prestatorii CEO

Carierele miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia vor beneficia de utilaje cu deservent. Se are în vedere închirierea de utilaje și de echipament de construcții și de lucrări publice cu operator. Contractul este împărțit în 17 loturi. Licitația este programată pentru data de 12 decembrie. Bugetul pentru preluarea prin închiriere a utilajelor cu deservent este de aproape un milion de euro.

Lucrările executate cu utilaje de construcții sunt importante şi constau în lucrări miniere de nivelare şi terasare a treptelor de lucru a excavatoarelor de mare capacitate și a instalațiilor de haldat, împingerea cărbunelui în depozite de cărbune, curățirea și nivelarea fronturilor de lucru, lucrări tehnologice de ripări, prelungiri, scurtări de benzi transportoare şi alte lucrări de amenajare drumuri, execuţie de canale pentru scurgerea apelor de pe treptele de lucru, curățirea canalelor şi a jompurilor de la staţiile de evacuare a apelor, lucrări de mentenanță și altele.

Utilajele cu deservent vor ajunge la următoarele subunități miniere: UMC Roșia, UMC Peșteana, UMC Tismana, UMC Pinoasa, UMC Jilț Sud, UMC Jilț Nord, UMC Roșiuța, UMC Lupoaia, UMC Husnicioara.
Totodată, CEO nu renunță la obiceiuri vechi, al practicilor neconcurențiale. Alte două subunități miniere din Complexul Energetic Oltenia vor beneficia de utilaje de transport marfă. Vehiculele vor fi închiriate de către administrația Complexului Energetic Oltenia neconcurențial. Contractul este împărțit în opt loturi. Vor beneficia de vehicule închiriate cu șofer Unitatea Minieră de Cariere Jilț și Unitatea Minieră de Cariere Motru. Contractul are o valoare de aproape 500.000 de lei. Acesta va fi încheiat pe 3 luni, începând din decembrie. Administrația companiei energetice a apelat și de data aceasta la o procedură neconcurențială. Nu ar fi pentru prima dată când se întâmplă acest lucru. Tot la o negociere fără invitație la o procedură concurențială s-a apelat și la jumătatea acestei luni pentru ca, în schimbul câtorva sute de mii de lei, să fie închirate utilaje și echipament de construcții și de lucrări publice cu operator pentru sectorul Roșiuța din cadrul Unității Miniere de Cariere de la Motru. Contractul este tot pentru trei luni. De asemenea, în ultimii ani ani au fost zeci de astfel de proceduri neconcurențiale. Contractele mai mari au devenit mai mici și pe perioade mai scurte. Astfel, a fost posibilă negocierea directă fără invitație prealabilă la o procedură concurențială.

În mare parte beneficiari au fost prestatorii de servicii tradiționali. Este vorba de companiile din Oltenia care de ani de zile prestează pentru Complexul Energetic Oltenia servicii de transport, curățenie și reparații. Cei mai mulți închiriază către Complexul Energetic Oltenia vehicule cu tot cu deservent. Nu tot timpul calitatea a corespuns. O dovadă în acest sens a fost situația relevată în urma producerii tragediei de la Cariera Minieră Jilț Sud. În luna ianuarie a acestui an, la subunitatea minieră amintită a murit trei mineri, în urma unui accident în care a fost implicat un vehicul închiriat pentru transport marfă. Problema a fost că mașina respectivă a fost folosită pentru transportul angajaților și nu doar pentru cel al echipamentelor necesare pentru reparații. Trei mineri au murit atunci și alți 10 au fost răniți. Dosarul pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă și alte fapte nu este nici acum finalizat de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru.

Andrei Merfu

Mai multe știri