728 x 90

Aproape 2.000 de mineri și energeticieni au cerut să se pensioneze

Aproape 1.900 de mineri și energeticieni din Complexul Energetic Oltenia au depus în ultimele 6 luni cereri de pensionare. Dosarele au avut în vedere Legea 197 din 2021. Ambele au în vedere reducerea vârstei de pensionare cu până la 13 ani, dacă salariații au lucrat în condiții speciale de muncă și numai în producție. Conform reprezentanților Casei Județene de Pensii Gorj, până în momentul de față au fost depuse 1.870 de cereri de pensionare de la Complexul Energetic Oltenia, în baza Legii 197. Dintre acestea au fost soluționate 1.797 de dosare. De asemenea, au fost depuse 6.146 de cereri de recalculare a pensiei în baza Legii 197. Din total au fost soluționate 4.397 de solicitări. Casa Județeană de Pensii Gorj continuă să înregistreze cereri de pensionare sau de recalculare a pensiilor în baza Legii 197 din 2021.

Pe de altă parte, sunt înregistrate sute de procese pentru pensionările de la Complexul Energetic Oltenia. Sunt trei categorii de dosare pe rolul instanțelor de judecată din Gorj și din regiune provenite de la angajați din Complexul Energetic Oltenia sau pensionari proveniți de la compania energetică. O primă categorie este a celor care au ieșit la pensie, însă nu au fost mulțumiți de cuantumul pensiei. A doua categorie este a celor care erau pensionari și a solicitat recalcularea pensiilor în baza Legii 197 din 2021. A treia categorie este a angajaților care au depus dosare în vederea pensionării, însă nu au avut câștig de cauză. Astfel, au contestat în instanță deciziile de respingere.

În timp ce personalul se reduce, contractele pentru prestatori rămân la fel. Astfel, Este nevoie în continuare de utilaje închiriate la Complexul Energetic Oltenia(CEO). Au fost aprobate fonduri de către șefii companiei energetice pentru închirierea de utilaje. Acestea trebuie să fie prevăzute și cu operator. Vehiculele trebuie să fie la dispoziția carierelor miniere. Se are în vedere un acord-cadru pentru închirierea de utilaje și echipament de construcții și de lucrări publice cu operator. Acordul-cadru va fi împărțit în 17 loturi, toate fiind destinate sectorului minier din Complexul Energetic Oltenia. În data de 18 decembrie este programată licitația la care sunt așteptați prestatorii de servicii tradiționali ai Complexului Energetic Oltenia. Pentru un acord-cadru cu o durată de 12 luni, Complexul Energetic Oltenia le oferă prestatorilor de servicii tradiționali o sumă de 63.144.678 de lei, respectiv peste 12,6 milioane de euro. Un buget uriaș, având în vedere că la nivelul companiei energetice este în derulare un Plan de restructurare și decarbonare. „Lucrările executate cu utilaje de construcții sunt importante şi constau în lucrări miniere de nivelare şi terasare a treptelor de lucru a excavatoarelor de mare capacitate și a instalațiilor de haldat, împingerea cărbunelui în depozite de cărbune, curățirea și nivelarea fronturilor de lucru, lucrări tehnologice de ripări, prelungiri, scurtări de benzi transportoare şi alte lucrări de amenajare drumuri, execuţie de canale pentru scurgerea apelor de pe treptele de lucru, curățirea canalelor şi a jompurilor de la staţiile de evacuare a apelor, lucrări de mentenanță.”, conform Complexului Energetic Oltenia. Utilajele cu deservent vor ajunge la următoarele subunități miniere: UMC Roșia 30 de utilaje, UMC Peșteana 18, UMC Tismana 26, UMC Pinoasa 17, UMC Jilț Sud 15, UMC Jilț Nord 23, UMC Roșiuța 25, UMC Lupoaia 15, UMC Husnicioara 10. În total este vorba de 179 de utilaje.

Andrei Merfu

Mai multe știri