728 x 90

Minerii și energeticienii ies pe capete la pensie

Minerii și energeticienii ies pe capete la pensie

Complexul Energetic Oltenia(CEO) a rămas fără câteva sute de angajați în ultimele două luni. Au fost soluționate până în momentul de față peste 400 de cereri de pensionare depuse de la Complexul Energetic Oltenia. Sunt dosare de pensionare înregistrate în ultimele două luni în baza Legii 197 din 2021. În total au fost înregistrate 1.100 de cereri de către salariții din carierele miniere și din cadrul sucursalelor electrocentrale, conform conducerii Casei Județene de Pensii Gorj. Mai puțin de jumătate dintre acestea au fost soluționate de către Casa Județeană de Pensii Gorj. De asemenea, sunt 5.600 de dosare de recalculare a pensiilor din minerit și din sectorul energetic. Circa 1.500 au fost soluționate, însă prin respingere. Este de așteptat ca până la finalul acestui an să mai fie depuse alte câteva sute de solicitări de pensionare în baza Legii 197. Cei nemulțumiți de soluționarea cererilor, fie că este vorba de salariați sau de pensionari apelează în unele cazuri la instanța de judecată. Potrivit reprezentanților Casei Județene de Pensii Gorj, pensionarii nu pot beneficia de niciun fel de creșteri în baza Legii 197, ci doar de reducerea vârstei de pensionare. Ori sunt deja pensionari. Prin umare, cererile depuse de pensionarii din minerit și energie în baza Legii 197 sunt respinse.

În același timp, continuă ședințele dintre sindicate și avocați pe tema pensionărilor de la Complexul Energetic Oltenia. Astfel, Federaţia Naţională a Muncii organizează la Primăria Roșia de Amaradia, la ora 09:00; la Primăria Berbești, la poarta exploatării, de la ora 12:00 și la Primăria Târgu-Cărbunești, la ora 15:00, noi întâlniri cu apărători din cabinetele de avocatură, privind Legile 74 şi 197, precum și pe recalcularea pensiilor. Minerii, energeticienii și foştii salariaţi din unităţile prestatoare sunt chemaţi să vină cu câte o copie după cartea de muncă, decizia de pensionare carte de identitate și, eventual, adeverinţe cu câştigurile obţinute. De asemenea, așteptăm prezenţa expropriaţilor din zonă (titulari şi/sau moştenitori de drept) care nu au fost despăgubiţi pentru terenurile afectate de minerit și termocentrale. Trebuie să fie prezentate și actele sau adeverinţele de proprietate Relaţii și amănunte se pot obține între orele 08:00 – 20:00, la numărul de telefon 0728.39.65.72.

Pe lângă pensionări, se are în vedere și ce se întâmplă cu personalul care rămâne la Complexul Energetic Oltenia. Cei care sunt în continuare salariați în minerit și sectorul energetic beneficiază în această perioadă, la cerere, de cota de cărbune și, tot la cerere, de ajutoare financiare. Activitatea de ridicare a cotelor de cărbune este în derulare la Complexul Energetic Oltenia, în ciuda faptului că este o lună plină de concedii. La cele 10 puncte de încărcare activitatea se derulează într-un ritm normal. Fiecare angajat care a depus cerere poate să beneficieze de o cotă de 10 tone de cărbune. Acesta este plătit în patru rate reținute lunar din salariu. Prețul este cel mai mic de pe piață. Este prețul de cost al tonei de cărbune prevăzut în Bugetul de Venituri și Cheltuieli pe acest an. Cărbunele poate fi utilizat numai pentru încălzirea de iarnă și este interzisă vânzarea acestuia.

Și în luna august vor fi acordate ajutoare financiare pentru angajații Complexului Energetic Oltenia care suferă de diferite afecțiuni medicale. În acest sens, în cursul acestei luni va avea loc o nouă ședință a Comisiei mixte. Din aceasta fac parte sindicatele din cadrul companiei și membrii Directoratului din Complexul Energetic Oltenia. Lună de lună sunt acordate zeci de ajutoare financiare salariaților care au diferite boli grave. Ajutoarele de sute sau de mii de lei pot fi primite și de rudele apropiate ale minerilor și energeticienilor.

Andrei Merfu

Mai multe știri