Având în vedere că în spațiul public a apărut o informație privind transmiterea de către Direcția impozite și taxe a deciziilor de impunere pentru sume sub 1 leu, venim cu următoarele precizări:
În luna iulie 2024, Direcția impozite și taxe a emis și transmis deciziile de impunere pentru anul 2024 și deciziile referitoare la obligațiile de plată accesorii pentru obligațiile datorate de către contribuabilii persoane fizice și juridice, care până la această dată nu au achitat sau au achitat parțial creanțele datorate bugetului local al municipiului Târgu Jiu.
În conformitate cu prevederile Legii 207/2015 Codul de procedură fiscală, actualizat:
– art. 95, alin. (6): „decizia de impunere şi decizia referitoare la obligaţiile de plată accesorii constituie şi înştiinţări de plată, de la data comunicării acestora, în condiţiile în care se stabilesc sume de plată”.
– art.183, alin. (1) și (2): „…pentru neachitarea la termenul de scadenţă de către debitor a obligaţiilor fiscale principale datorate bugetelor locale, se datorează după acest termen majorări de întârziere. Nivelul majorării de întârziere este de 1% din cuantumul obligaţiilor fiscale principale neachitate în termen, calculată pentru fiecare lună sau fracţiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate, inclusiv”.
Menționăm faptul că decizia de impunere este un titlu de creanță fiscală prin care se stabilește și se individualizează creanța fiscală, evidențiind astfel toate obligațiile fiscale datorate de un contribuabil într-un an fiscal, chiar dacă la data emiterii și transmiterii deciziei au fost achitate total sau parțial.
În concluzie, deciziile de impunere nu cuprind sume neachitate sau rest de plată, ci sumele datorate pe întregul an fiscal, care sunt stabilite la nivel de leu, fără subdiviziuni.
În schimb, deciziile referitoare la obligațiile de plată accesorii care sunt stabilite prin aplicarea unei cote procentuale, pot să conțină și sume cu subdiviziuni.
În deciziile de impunere, la rubrica Alte mențiuni ale organului fiscal a fost inserată următoarea precizare:
„Prezenta decizie constituie și înștiințare de plată. În situația în care sumele înscrise în aceasta au fost/vor fi achitate până la termenele de plată de mai sus, obligațiile față de bugetul local se consideră a fi îndeplinite”.
– art. 220, alin. (1): „ În cazul în care debitorul nu îşi plăteşte de bunăvoie obligaţiile fiscale datorate, organul fiscal competent, pentru stingerea acestora, procedează la acţiuni de executare silită, potrivit prezentului cod, cu excepţia cazului în care există o cerere de restituire/rambursare în curs de soluţionare, iar cuantumul sumei solicitate este egal cu sau mai mare decât creanţa fiscală datorată de debitor”.
– art. 226, alin. (2): „niciun titlu executoriu nu se poate emite în absenţa unui titlu de creanţă fiscală emis şi comunicat în condiţiile legii sau a unui înscris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu”
Astfel, comunicarea deciziilor de impunere și a deciziilor referitoare la obligațiile de plată accesorii este necesară pentru stingerea prin executare silită a creanțelor neachitate, procedură care va fi demarată de Direcția impozite și taxe în perioada următoare.